Pappa

Alla har en pappa och så även jag.

När jag växte upp var jag och min pappa osams mycket, jag var den som stod upp emot pappa när alla andra vek sig. Många var rädda för min pappa. Men mig skrämde han inte. Det var bara sån han var. Högljudd. Lät arg. I nästa stund kunde han skämta och skratta. Jag minns en midsommar. Jag frågade om jag fick smaka öl ur en burk och pappa sa ja. Mamma vågade nog inte säga nej. När pappa drack sa man inte nej till pappa. Jag tog en klunk ur burken utan att känna igen lukten. I burken låg minst en fimp och det var så klart skitäckligt, pappa skrattade och jag lärde mig min läxa. Pappa drack för mycket som vanligt. Var otrevlig mot sin bästa kompis fru som började gråta. Alla vuxna satt obekväma, ingen vågade trösta eller ta henne i försvar. Utom jag. Jag minns det som om det var igår, hur jag gick fram till henne torkade hennes tårar och kramade och tröstade. Jag var 11 år.

Jag har så många minnen av min pappa, men sällan några bra. Jag har sett kort på hur jag stod i hans händer och han lyfte mig rakt upp i luften liggandes på rygg. Min starka häftiga pappa som jag bara ser på bilderna. Det är den pappan som han minns att han var.

När jag var 14 år separerade min mamma och pappa igen för sista gången. Den här gången var det sista gången på riktigt. Men han kom och gick ändå lite grann som han ville. En dag fick jag nog av att mamma inte kunde säga nej. Jag fick nog av att höra hur hon med gråten i rösten försökte be honom gå tyst utan att störa mig eller väcka mina bröder. Jag gick ut i köket och bad honom gå. Han tog tag i mig hårt och sa ord jag inte kommer ihåg, jag minns bara stänket av hans saliv i mitt ansikte och hur jag fick oanade krafter och tog mig ur hans grepp. Jag skrek åt honom att min minsta bror som var två år hade mer att säga till om än han hade hemma hos oss. Att han skulle var jävligt tacksam att han fick komma hem till oss över huvudtaget.

Chocken över mitt utbrott och min styrka fick honom att gå. Han kom tillbaka senare med allt han hade som var mitt eller bilder på mig. Han hade ingen dotter längre. Vi möttes på stan ibland, mina vänner hälsade men jag såg honom inte. När jag fyllde 16 år kom jag hem och det stod en present till mig från pappa. Mamma sa åt mig att öppna. Aldrig sa jag. Mamma bad mig, för hennes skull. Det var en kaktus, en ful luden kaktus. Jag kände ilskan bubbla upp i halsen. Men då sa mamma” Det här är en kaktus som kallas skäggiga gubben. Pappa bad mig hälsa att den här kaktusen kan du skicka åt helvete om du vill  men han är en skäggig gubbe som du aldrig blir av med.” (Mamma sa iofs slänga bort men det här är min återberättelse och pappa skulle sagt så)

Jag minns inte om jag sparade kaktusen eller slängde bort den men dom orden etsade sig fast.

Min pappa, min skäggiga gubbe. Den skäggiga gubben som var då finns inte mer. Den skäggiga gubben han är idag är jag stolt över. Han har trotsat alla hinder och lever livet för fan istället för att låta livet leva fan med honom. Han är en underbar morfar till mina barn och den kärleken jag kan se i hans ögon och den omsorgen jag känner att han ger mig idag överväger allt.

Han har en stor del i att jag har blivit den jag är idag och jag är väldigt stolt över mig själv. Allt handlar om vilka val man gör och vi kan alla välja fel ibland. Gör om och gör rätt, det har han gjort. Älskar dig pappa.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Personligt

2 responses to “Pappa

  1. Fan. Här sitter jag på en pastarestaurang i Stockholm. Med tårar i ögonen.
    Jag trodde inte den här historien skulle sluta lyckligt, men där kom mina tårar fram. Att jag är pappa själv gör det hela mycket närmare och verkligare.

    Tack för att jag fick läsa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s